παγκόσμια νέαΠολιτικά ΝέαΤελευταία νέαΤρέχουσες Ειδήσεις

Νέο βήμα για διευκόλυνση της έκδοσης βίζας

Ενώ Τουρκία και Ελλάδα προετοιμάζονται για τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης της 7ης Δεκεμβρίου, ένα από τα σημαντικά θέματα ατζέντας της συνόδου κορυφής θα είναι η πρόληψη της λαθρομετανάστευσης και το πρόβλημα βίζας της Τουρκίας. Μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Κερίδη με τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια στην Άγκυρα στις αρχές της εβδομάδας δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή προσχέδιο συμφωνίας, του οποίου οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Στο προσχέδιο υπάρχει αίτηση «βίζα κατά την άφιξη» διάρκειας 1 έτους για Τούρκους πολίτες στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η εφαρμογή θα καλύπτει τα νησιά Ρόδο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο και Μέις. Πριν από το ξέσπασμα του COVID-19, η εφαρμογή «βίζα κατά την άφιξη» στα νησιά περιοριζόταν σε 15 ημέρες.

Νέο βήμα για ευκολία έκδοσης βίζας - Εικόνα: 1
Η βίζα κατά την άφιξη θα ενθαρρυνθεί να γίνει πρότυπο για την ΕΕ.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Μετά τα μέτρα που θα ληφθούν από κοινού από την Τουρκία και την Ελλάδα για τη μετανάστευση στο εν λόγω προσχέδιο, η Ελλάδα θα εργαστεί στην ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος της βίζας για την Τουρκία. Η βίζα κατά την άφιξη θα ενθαρρυνθεί να γίνει πρότυπο για την ΕΕ. Ενώ συνεχίζονται οι περιορισμοί έκδοσης βίζας για Τούρκους πολίτες, έρχονται εκ των υστέρων κλήσεις από την Τουρκία προς την ΕΕ για άρση της θεώρησης. Σχολιάζοντας το Haber Global Web Özel, ο πρώην πρέσβης Uluç Özülker είπε ότι το πρόβλημα της βίζα σχετίζεται άμεσα με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η ΠΛΗΡΗΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ

Δηλώνοντας ότι η διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ δεν έχει ακόμη επίσημα ολοκληρωθεί, ο Özülker είπε: «Τουλάχιστον 7 χώρες της ΕΕ αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας. Μεταξύ αυτών, δεν πρέπει να ξεχνάμε την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση. της Αθήνας Έχει μια στάση του τύπου «Ό,τι και να κάνεις, αν δεν τα κάνεις όλα όπως θέλουμε στο Αιγαίο και την Κύπρο, δεν θα εγκαταλείψουμε το βέτο». Όσο συνεχίζονται αυτές οι συνθήκες, δεν φαίνεται δυνατό για την Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ στο άμεσο μέλλον».

Η ΕΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ

Δηλώνοντας ότι παρόλο που η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θεωρείται δυνατή στο εγγύς μέλλον, οι σχέσεις μας με την ΕΕ μπορούν να επαναπροσδιοριστούν μέσω της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης, ο Özülker είναι της γνώμης ότι το πρόβλημα των θεωρήσεων μπορεί να λυθεί με την αναθεώρηση αυτής της συμφωνίας.

Εκφράζοντας ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις σύμφωνα με τις συνθήκες της ημέρας, ο Özülker μοιράστηκε τις ακόλουθες πληροφορίες: «Οι περιορισμοί στις βίζες συνδέονται άμεσα με την πλήρη ένταξη.. Η Ευρώπη δεν μπορεί να πει στην Τουρκία ότι διέκοψε τις διαπραγματεύσεις. Γιατί η απώλεια της Τουρκίας είναι για αυτούς πολιτική αυτοκτονία. Τι θα κάνει τότε; «Κάπως θα με ικανοποιήσει σε κάποιους τομείς ώστε να συνεχίσω τη σχέση».

Νέο βήμα για ευκολία έκδοσης βίζας - Εικόνα: 2
Η Σάμος, η Ρόδος, η Κρήτη, η Κως και τα κοντινά νησιά εξυπηρετούν γενικά τουρίστες από την Τουρκία.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΖΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Αξιολογώντας το πιθανό βήμα που θα κάνει η Ελλάδα, ο Özülker είπε: «Η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί με την Ελλάδα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για θέματα βίζα. Η Ελλάδα χειρίζεται το θέμα της βίζας κανονίζοντας το όπως θέλει. Εισάγει μια αίτηση θεώρησης κατά την άφιξη στα νησιά που επισκέπτονται περισσότερο οι Τούρκοι το καλοκαίρι. Η Ελλάδα θα έχει πλέον εισόδημα από αυτό. Δεν είναι γνωστό αν αυτό θα μετατραπεί σε πιλοτική εφαρμογή. «Αυτό πρέπει να εξεταστεί και να συζητηθεί ως πακέτο», είπε.

Ο ΛΑΟΣ ΛΕΝΕΙ «Η ΘΕΩΡΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ»

Ο πρώην υπουργός Τουρισμού Bahattin Yücel δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός στα νησιά είναι υπέρ της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους και είπε: «Η Σάμος, η Ρόδος, η Κρήτη, η Κως και τα κοντινά νησιά εξυπηρετούν γενικά τουρίστες από την Τουρκία. Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία, πιθανότατα στείλαμε πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες. Η μέση διαμονή τους είναι περίπου 3-4 ημέρες. Η μέση δαπάνη τους είναι περίπου 1500 δολάρια. Είναι πολύ καλός αριθμός. Στην Τουρκία, αυτός ο μέσος αριθμός είναι περίπου 900 δολάρια. «Αν ρωτήσεις τους κατοίκους του νησιού, θα πουν όλοι ας καταργήσουμε τις βίζες».

[email protected]

Πηγή: Web Special

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *