Το Ισραήλ έχασε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ενώ οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζονται, το άρθρο ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο ειδήσεων Defense One ανέφερε ότι τα αμερικανικά και ισραηλινά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης δεν ήταν σε θέση να επηρεάσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη με βάση τις δικές τους προοπτικές. Το άρθρο συμβουλεύτηκε τις απόψεις πολλών ειδικών. Υπογραμμίστηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προηγούνται των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης ως πηγή ειδήσεων και ότι οι Παλαιστίνιοι θεωρούνται σωστοί σε αυτόν τον τομέα από το παγκόσμιο κοινό. Στο άρθρο στο Defense One, αναφέρθηκε ότι η δύναμη των μέσων ενημέρωσης που γνώρισε για πρώτη φορά ο κόσμος, ειδικά κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, που έλαβε χώρα μεταξύ 1990 και 1991 και έληξε με τη νίκη των δυνάμεων του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ κατά του Ιράκ , δεν ισχύει πλέον.
Η ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Defense One, αναφέρθηκε ότι τα πλάνα από τους βομβαρδισμούς και οι μεροληπτικές αφηγήσεις που δικαιολογούσαν τον πόλεμο, που η αμερικανική κυβέρνηση επέτρεψε να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου και να μεταδοθεί ζωντανά από το CNN International, «δεν ισχύουν στην κόσμος της παγκόσμιας εποχής της επικοινωνίας».
Ενώ το άρθρο περιλαμβάνει τις απόψεις πολλών ανθρώπων, από ειδικούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ΗΠΑ και Ισραήλ, εκδότες, ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης, πολιτικούς και αξιωματούχους του στρατού, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούνται πλέον περισσότερο από την τηλεόραση, χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά και μαθαίνονται ειδήσεις για πρώτη φορά. Τονίστηκε ότι είχε γίνει Στην εντυπωσιακή ανάλυση Τονίστηκε ότι «η εκπομπή και η έκφραση ειδήσεων υπό την επιρροή της κυβέρνησης είναι σχεδόν άχρηστες».

ΜΕΣΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Σύμφωνα με αμερικανούς εμπειρογνώμονες, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, το πλαίσιο της «προστασίας της δημοκρατικής κοινωνίας και των αθώων ανθρώπων από την τρομοκρατία» χαράχθηκε στα ΜΜΕ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αλλά με την έναρξη του πολέμου υπήρξε «περιορισμός» στην ΜΜΕ για το θέμα αυτό, παρά το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι μετατράπηκαν σε πονεμένους πολίτες.
ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΗΚΕ MAINSTREAM
Στο άρθρο, το οποίο περιλάμβανε την πληροφορία ότι το Ισραήλ δεν μπορούσε να επιβάλει τον δικό του πολεμικό λόγο ακόμη και στη χώρα του, αναφέρθηκε ότι η παλιά εποχή των μέσων ενημέρωσης είχε τελειώσει με τη δήλωση: «Ο ισραηλινός λαός βλέπει με τα μάτια του τους Παλαιστίνιους που υπέφεραν μεγάλος πόνος και αδικία στα social media». Στις αναλύσεις, η μεταβαλλόμενη αντίληψη για τον κόσμο εκφράστηκε με τα ακόλουθα λόγια: «Μέχρι τη στιγμή που οι εικόνες της καταστροφής στην Παλαιστίνη φτάσουν στα επαγγελματικά μέσα ενημέρωσης, έχουν ήδη δημοσιευτεί αμερόληπτα και χωρίς λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των ανθρώπων της περιοχή. Αυτό σολ«Οι οργανώσεις μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν μοτίβα αλλάζοντας την αφήγησή τους υπό την πίεση της κυβέρνησης δεν παρακολουθούνται και η δημόσια εμπιστοσύνη τους βλάπτεται».

ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ
Το Αραβικό Νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα, το οποίο το Ισραήλ χτύπησε από αέρος και σκότωσε 500 αμάχους, αναφέρθηκε ως παράδειγμα της αλλαγής της αντίληψης των μέσων ενημέρωσης για την Παλαιστίνη. Στις «έκτακτες ειδήσεις» στα ισραηλινά ΜΜΕ και αργότερα στα ΜΜΕ των ΗΠΑ, δόθηκαν πληροφορίες όπως «οι πολιτοφυλακές της Χαμάς ήταν παρόντες στο νοσοκομείο» ή «εκτοξεύτηκαν ρουκέτες από το νοσοκομείο», ενώ τονίστηκε ότι οι διαμαρτυρίες κατά του Ισραήλ πήραν τόπο σε όλο τον κόσμο μετά τη δημοσίευση των πραγματικών εικόνων στα social media.
ΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΛΩΣΗ
Μία από τις πιο εντυπωσιακές δηλώσεις στο δημοσίευμα έγινε από τον Yari Lapid, πρώην δημοσιογράφο και πολιτικό που είναι μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου. Στη δήλωση του Lapid που μοιάζει με ομολογία:Αν τα διεθνή μέσα είναι αντικειμενικά, εξυπηρετούν τη Χαμάς. Αν δείχνει και τις δύο πλευρές, ωφελεί τη Χαμάς. «Τη στιγμή που δείχνει θύματα αμάχων, το παγκόσμιο κοινό υπερασπίζεται τη Χαμάς», είπε.
Πηγή: Web Special